Lásd meg az embert a fehérboton túl is!

Megosztás

Október 11-én, pénteken a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete és a Fényforrás Alapítvány egy kulturális rendezvény keretében hívta fel a figyelmet a Fehérbot napjára, amelyet hivatalosan holnap tartanak világszerte. Az esemény helyszínéül a hagyományoknak megfelelően az akadálymentesített Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szolgált.

A fehérbot a látássérültek jól ismert, közlekedést segítő eszköze, illetve a jelképe a nemzetközi napnak, amely a társadalom figyelmét kívánja felhívni a vakok és gyengénlátók sajátos, embert próbáló élethelyzetére.

Az ünnepségen felolvasták Lukács Ágota Bottal ütött gondolatok című novelláját: az írás egy fehérbot szemszögéből mutatta be a látássérült emberek életét, nem kevés humorral fűszerezve. Ágota születése óta vak, az egyesület egyik leglelkesebb tagja, valamint több, mint tíz éve a szervezet munkatársa.

A rendezvény háziasszonya ezúttal is a Fényforrás Alapítvány kuratóriumi elnöke, Őszi Anna Mária volt. Társaihoz hasonlóan elkötelezett a látássérült személyek iránt azon dolgozik, hogy javítson az életminőségükön.

„2007-ben kerültem kapcsolatba a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületével. Akkor egy egészségnapi rendezvényen hastáncoltam, amit az átlagemberek furcsállottak is, nekem pedig természetes volt, miért is ne élvezhetnék látásproblémával élők is a hastáncot. Ott elindult egy folyamat a lelkemben és ma már adónarrátora vagyok, ezáltal még több mindent megmutathatok a magam módszereivel. Két éve  már a Fényforrás Alapítvány kuratóriumának elnökeként is tevékenykedem. Fontos számomra, hogy embertársaimnak segítsek. Úgy gondolom, hogy a fehérbot mögött meg kell látnunk a vak embert. A célom, hogy a tevékenységeim révén segítsem a boldogulásukat, és jobbítsam életminőségüket” – mondta.

A rendezvényt a látássérült tagokból álló amatőr színjátszókör, a Varázsszínpad zenés, verses műsora színezte, illetve a program zárásaként Bernhardt József interaktív előadása következett. A mozgássérültként született, majd később látását elveszítő József nemcsak szívhez szóló történetét osztotta meg, hanem gitárjátékával is meglepte a közönséget. Cipészként dolgozott, amíg egy betegség meg nem fosztotta látásától, de a sorsát nem akadálynak, hanem lehetőségnek tekinti. Verseket ír, pszichológiát tanul, és előadásában azt hangsúlyozta, hogy számára a világ akkor nyílt meg igazán, amikor elveszítette a látását, amit egyfajta ajándékként fogadott el. Inspiráló gondolatai sokakat mélyen megérintettek.

Képek: Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek